Keresés ebben a blogban

2013. február 2., szombat

Gramatik

Gramatik egy portorozi szlovén producer, aki már jó ideje ingázik New York és a szlovén tengerparti város között. Még decemberben mutatta Yank, aztán kiderült, hogy Tom is vágja már egy ideje. Nem is értem, hogy maradhatott ki eddig a repertoárból.
Gramatik a Pretty Lights Music kiadónál dobja ki a zenéket. Mind a kidaó, mind Gramatikot jellemzi az a "digitális szabadság", amit a hallgatók, zeneszerzők és kiadók gyakran hangoztatnak. Mi legyen ingyenes és ha már igen/nem, akkor meddig tartson ez a szabadság/korlátozás.

Idézem Gramatikot:  Bastards have been trying to cripple the internet on a global scale with bills like ACTA/SOPA/PIPA and I'm sure there's more of them coming, so this one goes out for spreading awareness! Reject them all, they will never stop the sharing, the Internet is our realm, DIGITAL FREEDOM!"
A lényeg szerinem valahol ott van elrejtve, hogy aki igzán minőségi zenét készít, azt úgyis elsimerik a rajongók és pénzzel is segíteni fogják kedvencüket. Mindegy, ez a fejtegetés túl hosszú lenne és a jelen pillanatban szerintem senkinek sincs abszolút igaza.

Térjünk a lényegre: Gramatik anyagai ingyenesen elérhetőek a Pretty Lights honlapján, vagy a saját SoundCloud oldalán.
A frissebb munkák már inkább elborult elektronikákat tartalmaznak, én most inkább a korábbi cuccokat emelem ki. Jellemzően electronic soul, electronic hip-hop. Rengeteg Wu-Tang alap, vagy régi soul dalok. A basszus kellő mértékben súlyozva, alapok loopolva; valami hihetetlen könnyedség árad ezekből a számokból.
Saját, vagy remix, egyre megy - ez a srác valami olyan minőséget tesz le elénk, amivel ritkán találkozni, illetve csak olyanoktól, akiknek a vérükben csörgedezik az, amivel foglalkoznak (és most nagyot mondok, de kb. mint amilyen a rock and rollban az Ac/Dc, olyan Gramatik is ebben a chill outban (sic!), illetve a hip-hoposított downtempo dallamokban.)
A SoundCloudon bármelyik teljes anyagot tessék meghallgatni; én most két-három számot emelek ki az egyes kiadásokból:

A remixekből direkt egy lazább és egy "technicista" glitch hopos verziót mutatok:

Beatz & Pieces vol1.
Is It Over - ha tetszett Flume Holding Onja, akkor ez a szám seperc alatt bemászik a füledbe.
Portoroz In July - A múlt évben voltam pár napot Portorozban és Piranban és ennek a számnak abszolút olyan a hangulata, mint ennek a két tengerparti városnak - szezon után (is). Telitalálat a számvégi vokál loop.

Street Bangerz vol 3.

Street Bangerz vol2.
Hit That Jive - telitalálat! Parov Stelar elbújhat a swing house-ával, ha Gramatik tolja a hip-hop jive-ot. :)

Street Bangerz vol1.


Modorosan szólva: Jó merülést!

Jefe









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése