Keresés ebben a blogban

2013. szeptember 16., hétfő

Professor Kliq

Tényleg nem tudom, hogyan bukkantam rá a Professor Kliq fedőnéven utazó Mike Else chicagói lakosba. Mióta viszont rátaláltam, Professor Kliq az egyik legaktívabb producer a SoundCloud streamemben - ráadásul amit letesz dashboardra, az mind hallgatható, sőt. Ennek a 28 éves srácnak már most annyi zenéje van, hogy itt a blogban le sem tudom követni. Honlapján szerzeményeit nemcsak kronológiai sorrendhez, hanem életének állomásaihoz is köti, zenéi ezáltal folyamatos önigazolást jelentenek. Mivel a fejlődés rendkívül fontos Professor Kliqnek, így én is a friss darabokat rakom be, hiszen ezek jelentik a jelenlegi zérust.

Professor Kliq set @ hangolo




A szett két utolsó dala az abszolút kedvenc. A Wire & Flashing Lights egy korábbi dal idei, kicsit glitch hoposabb változata, amihez egy rajongó elég komoly videót is készített. (A honlapon Professor Kliq ugyanúgy rajong azokért, akik számait felhasználják - őszinte alkotói öröm ez, amit nem kezdett még ki a profizmus).

Ha valakinek ezek után van kedve kicsit mélyebbre és múltabbra - ilyen szó nincs is - ásni Professor Kliq életében, akkor a honlapján az összes lényeges állomást meghallgathatja, itt pedig a kivonat:
  • 2001 - középsuli, frusztrált és dühös kamaszkor = triphop hip-hop
  • érettségi éve = még sötétebb breakbeat és bigbeat
  • azután pár év Chicago külvárosában és a zenébe vetett hit, ami mozgalmasabb zenéket hozott
  • 2006-07 - az otthoni unalom inspirációba fordul át és ez az ember kb. 20 évesen addig létösszegző zenét készít The Scientific Method: Vol. II. címen. Szerintem ez Professor Kliq első nagybetűs anyaga.
  • művészeti suli és pár dance/electro house-os kitérő, ami mellett nem akart letelepedni - szerencsére
  • BA diploma zenekomponálásból és vizsgamunkák - amelyek az előzőekhez képest átesnek az elektronikus ló túloldalára
  • az utóbbi időben pedig játékzenék, amelyeket úgy említ, mint egy-egy megtestesült álmot
Annyira jó olvasni, ahogyan Professor Kliqnek tényleg élete lesz a zene és minden, ami történik vele, az lecsapódik abban, amilyen zenét szerez. Bár mindegyik zenei/életbeli állomás más (mint fentebb látható, a downtempótól a triphopon át a bigbeaten, electro house keresztül a eletcro  funkig és legújabban egyfajta glith hopos motívumokig), az állomások zenéibe belehallgatva érezhető a stílus megszületése és az egyedi hangzás, az esszencia létrejötte az idők során - rossz szóviccel élve érezni, ahogy Kliqesedik a zene. Egy 28 éves fiatal életműve már most kiforrott és mekkora beateket kovácsolt össze...ha kell lágy és nyugtató melódiákkal, ha kell futurisztikus és rohanó játékzenékkel, ha pedig arról van szó, akkor buliba való, feszesre pattintott ütemekkel operál.

És még valamit Professor Kliqről: minden zenéje Creative Commons alatt fut. Ahogy ő írja: "All of my stuff is licensed Creative Commons so the good people can download it all for free... because that's how I usually hear my favorite artists for the first time."

Jefe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése