Keresés ebben a blogban

2014. január 8., szerda

Herma Puma: Synchromystic

Karácsony előtt sajnos megengedhettem magamnak a lemezvásárlást. Impulzív volt ez a javából. Jött egy levél a First Word Records-tól Londonból, hogy 4-et fizet, 5-öt kap akció van a 7 inch-es lemezekre. A First Word Records-nál bevett hagyomány, hogy ha veszel egy lemezt, akkor az azon lévő zenéken túl az adott előadó egész albumát is letöltheted digitálisan. Szétnéztem és az eddig rejtve megbúvó tilosos Búgócsiga-szeretetem jóvoltából megtetszettek a soul és afro-beat lemezek. Valamint egy hiphop is: Herma Puma.




A múltkori mélykúti bulin Emil azt mondta, bele-belehallgat a blogon lévő zenékbe (a Nobel-díjat elnyerő kutatók öröme is eltörpült az enyém mellett), de kevésbé szereti a hiphop zenéket, amik felkerülnek. És bár ez a bejegyzés is hiphop lesz, de hogy a kultúrmissziót igazoljam, direkt olyan dalokat válogattam be amik a beatekre helyezik a hangsúlyt, nem a szövegre. Sokak számára ezek az ütemek nem bulizós gyorsaságúak, (a klasszikus 120-as tempóhoz képest valahol 90-100 BPM között mozognak) de ezek a nagy szerelmeim. Ennyit a bevezetésről. Szóval Herma Puma lemeze is bekerült a kosárba és ahogy fentebb állt, az egész albumát lehúztam digitálisan is.

Herma Pumáról Suhov jut eszembe, ugyanazokat a hiphop-hagyományokat érzem ezen dalok mögött is. Az album fele instrumentál, másik felében pedig be-besegítenek különböző MC-fószerek. Szóval most Emil kedvéért kétfelé bontom a lejátszási listát. Előbb jöjjenek azok a dalok, ahol nincs vokál, csak a mindent elnyomó és Large Professsort idéző lomha beatek, Azután pedig azok a dalok, ahol szó szerint mondani valója is van a számoknak.

Még valami: három font az egész album Bandcampen. Bár a mai Spotify-os és Google Play-es időkben nem szoktunk megvenni lemezeket, felmerül bennem a kérdés, hogy egy havi előfizetésből hogyan profitálhat egy-egy zenész. Arra biztatok mindenkit, hogy ha tetszik valami, vegye elő a régimódi “mp3-on is kell a gépemre” attitűdöt, és vegye meg azokat a dalokat, amik neki bejönnek. Aztán lehet azokat felhőben tárolni és mindenhonnan elérni. Tudom, a koncertre járással is támogathatók a zenészek, csak sajnos sok tehetséges ember ritkán jut el a budapesti VII. kerületi szórakozónegyedbe.


Instrumentális trekklista:
Jollys
Love Sweet Love
Mystical Torture (cuts by JFB)
Cyckle
Sunday
Circle of Destiny
Psyche Out



Vokális trekklista:
Space to breathe (ft. Rider Shafique)
Beneath the Sea (ft. Elemental)
Royal Flush (ft. The Gent$)
When the Tables Turn (ft. Scud One)
Disposable Rappers


Jefe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése