Keresés ebben a blogban

2014. január 20., hétfő

Uzipov: Bazaltkockák [2013]

Ha az Uzipovot az általam ismert rock zenékhez kellene hasonlítanom akkor azt mondanám, az Óriás-ra jellemző indie-ség módszeresen bele lett oltva a Necksprain-es tökösségbe.
Az Uzipov első emberes anyaga ingyenesen letölthető a popshopról, a honlapon pedig beágyazva is lehet hallgatni és a dalszövegek is ott figyelnek mellette, szóval minden adott, kevés kifogás lehet egy jó hallgatásra.


A dalszövegek fülbemászóak, csak nem egyszerű őket megjegyezni. De megszoktuk már, hogy az érzések-vezette, itt-ott Kassákot is idéző dalszövegek nagy barátai az alternatív és rock-szcénának. Ahogy hallgatom az LP-t, mindig másik dal lesz a kedvencem. Az elején csak az első két dal tetszett, aztán jött az album vége, és a Szinte szárazon-nál és az albumzáró 18-nál aligha kérhettem jobbat. Most viszont amikor írom a bejegyzést, valahogy a lemez közepe az, amit csúcsnak érzek. Szóval nincs itt hiba kérem szépen, Uzipovot írjanak fel mindenkinek, aki tökös rockkal akar "pihenni" a sok elektronikus vagy hiphop-zene között. Ez a bejegyzés most az élő hangszeres zenéről szól, amivel csak egy bajom van: rövidek ezek a dalok. :)


A Fekete Neked kedvenc része: "Erre hitted azt, hogy ez az életed/ Csukott szemmel kutatod a végbeled." A Nem akarom riffjei széjjelszedik a dobhártyát. A Zászlós barom nekem kevésbé fekszik, először nem tudtam miért, de aztán az Ájulás küszöbén megadta a választ. Az énekes itt már inkább énekel, mint üvölt, ami nagyon kellett az anyagnak. A refrének alatti hangszín és a hangszerelést persze megtartja a fejrázós lendületet. A Mintha zuhannál dalban az addig csak segédvokalista előrébb jön és ez alázóan jóvá teszi azt a dalt. Nekem tetszene, ha legalább fifti-fiftiben megoszlanának a vokális dolgok, mert ezek alapján a srácok simán megengedhetnék maguknak. És a zenei sznob azt mondja bennem, hogy a Mintha zuhannál a legjobb dal. A kedvem véget ért ügyesen indítja el magát, hogy aztán "átrobbanjon", nagyon tetszik. Ha pedig ez az 1:55-ös szám rövid volt, akkor jöjjön a hab a tortán, az albumzáró 18, ami 7 percnyi stoner-posztrock játék.

Végül nézzük, hol is lesz Uzipov élőben legközelebb: Gozsdu Manó Klub, február 15. szombat.
Egy ezres az Uzipovért szerintem sima ügy, kérdés csak az, hogy egy ilyen gyorsan végigrohanó anyag mellett (a Bazaltkockák 26 perces) milyen egyéb dalok szólalnak meg.

Jefe

Ui.: Facebookon meg itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése